RTL, zo moet je dus geen apps bouwen

Door StephanVierkant op dinsdag 11 november 2014 15:08 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 9.386

Onlangs wilde ik een aflevering van een RTL-programma terugkijken, maar inmiddels heb ik dat nog steeds niet gedaan. De Android-app van RTL is zo slecht dat terugkijken nauwelijks mogelijk is. Ik heb de app getest op verschillende apparaten*. Geen van de apparaten kon de aflevering zonder hapering streamen, terwijl de verbindingen (ja, meerdere getest) verder prima waren (> 25 Mbit). Na enig onderzoek bleek ik niet de enige te zijn.

De waardering van de RTL-XL app is beroerd, maar ook andere RTL-apps scoren erg slecht. RTL, waar zijn jullie in godsnaam mee bezig?! De enige app van CLT-UFA NL (de officiŽle naam van de toko waar RTL onder valt) die 4 sterren haalt is Couverts Dashboard, maar die heeft dan ook maar 20 stemmen. Ter vergelijking: vrijwel alle andere apps die ik momenteel gebruik hebben ten minste 3,5 ster en de meeste zelfs 4 of 5:
andere apps

De apps lijken gemaakt door het bedrijf Tapptic, die zich er blijkbaar ook voor schamen. De apps ontbreken in hun portfolio.

Overigens focus ik me alleen op Android-apps, maar ik zag al in de App Store van Apple dat het daar niet beter is gesteld.

De beoordelingen van enkele RTL-apps:
Ik heb nog even gekeken of er verschil is tussen de meest recente versie van de app en oudere versies. Helaas is dat wat lastig te zien in de Play Store, maar een snelle scan laat eigenlijk geen verschil zien. Het lijkt er zelfs op dat de apps steeds vaker crashen dan voorheen.

RTL XL:
rtlXL

RTL Nieuws:
RTL nieuws

RTL 365:
RTL 365

Ook de apps van TV-programma's scoren niet zo best. Deze zijn gemaakt door Tellybug:
Weet ik veel:
Weet ik veel

The Voice of Holland:
Voice

* Geteste apparaten
  • Nexus 5
  • Nexus 7 (2013)
  • Galaxy Nexus
  • Galaxy Tab 10.1"
  • Tizzbird N1 (HMDI-stick)
De eerste twee Nexus-toestellen heb ik momenteel veel in gebruik en zijn getest met Android 4.4, Android L en Android 5.0. Het werkte allemaal even slecht.

Reageren? Graag!
Maar laat 'bij mij doet hij het wel/niet' achterwege a.u.b. ;)

Volgende: Telfort, test je communicatie! 06-'15 Telfort, test je communicatie!
Volgende: Rijks politie 09-'14 Rijks politie

Reacties


Door Tweakers user NightFox89, dinsdag 11 november 2014 15:37

Uhm, dat iets niet in een portfolio staat wil nog niet zeggen dat een bedrijf zich er voor schaamt. Je kunt wel alle projecten in een portfolio duwen maar dat kost alleen maar werk en je hebt er niets aan. Men kijkt hooguit een paar projecten door en that's it. Waarom dan honderden projecten toevoegen?

[offtopic]
Zelf maak ik geen gebruik van de RTL apps. Die rommel hoef ik op TV al niet te zien, laat staan dat ik er zelf nog specifiek om ga vragen ;)

Door Tweakers user Jeroenneman, dinsdag 11 november 2014 15:47

Waarschijnlijk wil RTL niet het geld uitgeven voor fatsoenlijke apps.

Ik heb er geen problemen mee, RTL produceert alleen bagger, en daar zijn hun apps blijkbaar ook naar.

Door Tweakers user nooberke, dinsdag 11 november 2014 16:16

Het terugkijken van een uitzending via RTL XL is inderdaad dramatisch

Zowel op mijn S4 als mijn Nexus 7 (2013) begint het na een tijdje te haperen, ondanks de redelijk krachtige hardware en de vlotte internetverbinding (op 5Ghz is 80Mbit haalbaar)

Het meest trieste is nog wel dat de reclame altijd soepel loopt |:(

De versie voor de webbrowser lijkt zo gemaakt dat hij op een mobiel apparaat er altijd na ťťn seconde mee kapt en vreet ontzettend veel CPU power op een Windows apparaat :z

Door Dennis, dinsdag 11 november 2014 16:59

Apart. Ik gebruik mijn S4 vaak om iets terig te kijken via de RTLXL app en dit werkt altijd perfect.

En daarnaast gebruik ik ook nog screen mirroring en dat gaat prima.

Ik start de RTL XL app, start daarna screen mirroring op tussen mijn S4 en de blue-ray speler, kies een aflevering en deze beging full HD op mijn TV te spelen en ook op mijn telefoon.
Dit gaat zonder haperingen o.i.d., alleen het wisselen tussen reclame en beeld gaat gepaard met haperingen, maar het beeld zelf speelt prima.

Enige nadeel is dat de telefoon extreem heet wordt en dat het scherm aan blijft. 27 minuten kijken kost me 32 % batterij.

Vor de rest ideale app. GTST terug kijken in bed gaat perfect. 2 steepjes wifi bereik en speelt vloeiend.

Uiteraard is het wel zo dat je tevreden klanten niet hoort, klagende klanten wel

Door Tweakers user thedjdoorn, dinsdag 11 november 2014 17:34

Wie wil er nou een programma van de RTL terugkijken?

Ach, dit soort rotzooi gebeurt zo vaak, kijk naar:
- De leesapp van de openbare bibliotheek
- De NPO app
- Youtube (ivm ontbrekende features die iedereen wil zoals doorspelen op de achtergrond/in slaapstand of gewoon eens niet opnieuw hoeven bufferen als je even geschakeld hebt naar een andere app)
- Magister/Meta (zeer herkenbaar voor middelbare scholieren)

En dan heb ik nog niet eens geklaagd over het waardeloze responsive design van sommige websites

Door Tweakers user t mac, dinsdag 11 november 2014 19:15

Ik kijk alleen DWHN en VI wel eens terug, maar wat een drama ook op de ipad. Vaak loopt de reclame vast en moet ik de stream opnieuw starten. Dan krijg je weer reclame (met de mogelijkheid op weer een vastloper) En vervolgens moet je doorspoelen naar waar je gebleven was (weer reclame met de kans op nog een vastloper.) De video zelf loopt wel soepel.

Ik weet niet of de reclamemakers per view moeten betalen, maar als dat zo is zou je bijna denken dat het fraude is...

Wat dat betreft doet de NPO het echt een stuk beter _/-\o_

Door Tweakers user 4WardNL, dinsdag 11 november 2014 23:10

thedjdoorn schreef op dinsdag 11 november 2014 @ 17:34:
Wie wil er nou een programma van de RTL terugkijken?

Ach, dit soort rotzooi gebeurt zo vaak, kijk naar:
- De leesapp van de openbare bibliotheek
- De NPO app
- Youtube (ivm ontbrekende features die iedereen wil zoals doorspelen op de achtergrond/in slaapstand of gewoon eens niet opnieuw hoeven bufferen als je even geschakeld hebt naar een andere app)
- Magister/Meta (zeer herkenbaar voor middelbare scholieren)

En dan heb ik nog niet eens geklaagd over het waardeloze responsive design van sommige websites
Wat is er mis met de NPO-app? Ik vind deze persoonlijk bijzonder goed werken namelijk!

@StephanVierkant: Heb je ooit de apps van SBS (SBS 6, Veronica, Net 5) geprobeerd? Ik vind deze persoonlijk nog vele malen slechter werken dan de RTL XL app helaas.

Door Tweakers user StephanVierkant, dinsdag 11 november 2014 23:29

4WardNL: helemaal met je eens. De app van de NPO is velen malen beter. Er zitten meer features in en werkt soepeler. Ik heb die van SBS niet getest, maar ik zie inderdaad dat de beoordeling daarvan nog slechter is.

Dat bewijst overigens dat de stelling van Dennis onjuist (of in ieder geval irrelevant) is: de NPO app wordt stukken beter beoordeeld. Het is dus niet zo dat je tevreden gebruikers niet hoort: ik gebruik veel apps die gemiddeld 5 sterren halen. En zoals ik al in m'n blog schreef: natuurlijk zijn er ook genoeg die geen problemen hebben, maar het is wel opvallend hoeveel slechter RTL het doet ten opzichte van andere apps (bijv. NPO).

Door Tweakers user johnneman, woensdag 12 november 2014 09:18

Hoe zit het met de RTL (XL?) app op een recente Samsung TV dan? Is dat ook van Tapptic? Ik zou iig gokken van wel want die app is ook zo simpel als ik weet niet wat.

Ongeacht wie de apps maakt, als ik RTL was ging ik niet akkoord met zulke apps..

Door Tweakers user aidanl, woensdag 12 november 2014 09:45

NightFox89 schreef op dinsdag 11 november 2014 @ 15:37:
Uhm, dat iets niet in een portfolio staat wil nog niet zeggen dat een bedrijf zich er voor schaamt. Je kunt wel alle projecten in een portfolio duwen maar dat kost alleen maar werk en je hebt er niets aan. Men kijkt hooguit een paar projecten door en that's it. Waarom dan honderden projecten toevoegen?
Zoveel werk is dat ook niet als je een beetje degelijk CMS hebt voor je website. Als ik zo'n app ontwikkeld zou hebben voor een iets als RTL dan zou ik me wel degelijk schamen. Als potentiŽle klanten zien dat jij apps ontwikkeld die allemaal een hele lage score in de store behalen, ben je die klant misschien wel kwijt.

Apps zijn tegenwoordig erg belangrijk voor het imago van een bedrijf. Als je al ruk content produceert, zorg dan dat de extratjes zoals apps of een website wel gewoon goed functioneren!

Door Tweakers user jip_86, woensdag 12 november 2014 09:52

Heb zelf het idee dat het tot ongeveer een half uur altijd wel goed gaat. Zodra het langer word, wat je al snel hebt begint het echt enorm te haperen. Als het even kan kijk ik het met mijn TV terug, de RTLXL app is echt dramatisch.

Door Tweakers user w0utje89, woensdag 12 november 2014 13:05

gelukkig werkt de plugin in XBMC wel goed. (heeft iemand anders gemaakt, niet de "standaard" plugin). er zit een bug in de NPO app en RTL XL waardoor dat bufferen niet goed gaat, na een half uur oid. begint het te stotteren.

Door Tweakers user StephanVierkant, woensdag 12 november 2014 14:31

@aidanl Inderdaad, het is vreemd dat ze ontbreken op de portfolio pagina. Het veel kleinere RTL.be staat er wel op. Mijn opmerking was plagend bedoeld, maar vreemd is het wel.

Door Tweakers user Peetz0r, zondag 23 november 2014 20:39

Ik kan me herinneren dat ik over een 2mbit 3G lijntje op een no-name kijkshop tablet prima live tv (nog vervelender dan ondemand) kon kijken... naar de NPO app. Gezien jij veel beter gespeccde devices op veel dikkere verbindingen getest hebt, mag RTL zich wel schamen dat ze niks presteren waar NPO en Youtube en anderen het met gemak veel beter doen.

Aan de andere kant, heb je hun website wel eens geprobeerd te gebruiken. Ze pushen silverlight, wat op Linux nooit gewerkt heeft, op Windows EOL is, in de Metro versies van IE volgens mij in het geheel niet beschikbaar is, etc. Ik moest een hele vage setup met wine en firefox en hele rare plugin-container-dingen opzetten om een programma te kijken dat uiteindelijk de moeite van het kijken nieteens waard was (ook als het geen moeite geweest was). Come on RTL! Je kan nog beter geen website en geen apps hebben dan dit...

Reageren is niet meer mogelijk