Samsung, geef informatie over mijn televisie-update!

Door StephanVierkant op donderdag 30 november 2017 15:07 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 5.214

Mijn televisie (Samsung UE32H5500AW0) heb ik inmiddels bijna 3 jaar in huis en deze week heb ik voor het eerst de 'smart' functies bekeken. Ik voelde nooit eerder de behoefte, want waarom zou je als je ook een Chromecast en een digitale ontvanger hebt? Een combinatie van verveling en een opgezegd TV-abonnement (nu alleen nog maar Chromecast) leidde ertoe dat ik de netwerkkabel eens in het apparaat stopte.

Al snel wilde mijn TV een update installeren. Update '2880'. Meer informatie was er niet. Google vond ook geen informatie, maar wel dit artikel: Samsung TV owners furious after software update leaves sets unusable. Updates die apparaten instabieler, onveiliger, trager of zelfs onbruikbaar maken: het is geen unicum.

De klantenservice van Samsung wist het ook niet. Men wist zelfs niet eens een beetje: er was helemaal geen informatie over beschikbaar. Er waren geen telefoontjes binnengekomen over kapotte televisies door deze update, dus ik kon hem veilig installeren. Maar van welke datum die update was? Geen idee. Het zou het dus kunnen zijn dat ik als eerste de klos ben.

In gebruik de smart-functies niet, omdat ik er geen behoefte aan heb. Maar als ik dat zou hebben, zou ik ze alsnog niet kunnen gebruiken omdat ze stuk voor stuk niet (meer) werken. Geen enkele app werkte zonder problemen. Sommige apps konden nog wel iets (bij NOS kun je journaals terugkijken), maar live streamen kon al niet. Ook de NPO heeft de ondersteuning voor de app al lange tijd gestopt.

Een update kan die situatie verbeteren, maar ook verslechteren. Maar welke van de twee realistischer is, kan ik niet inschatten. En omdat er geen schrijntje informatie is, kan ik zelfs niet eens controleren of die update van Samsung komt. Wat nu als de bad guys (inlichtingendiensten, criminelen, you name it) die update op mijn televisie afsturen? Ik heb geen idee.

Begrijp me goed: ik ben niet direct bang voor afluisterapparatuur in m'n televisie en het risico op een 'brick' van je toestel is ook weer niet zo groot. Maar de voordelen (Nieuwe of verbeterde apps?) en de nadelen (slechter werkende apps? risico op een brick?) afwegen, kan ik niet. Dus Samsung, kom maar door met die changelog.

Update 1 december
Ik heb inmiddels met Samsung contact gehad:
ik heb zojuist vernomen dat wij deze informatie alleen telefonisch mogen communiceren. Ik raad je aan om even contact op te nemen met onze telefonische klantenservice.
Ik moet dus telefonisch contact opnemen omdat ze de informatie alleen mogen (!) verstrekken via de telefoon.

Volgende: Wachtgeld en ww; gelijktrekken of toch niet? 01-'18 Wachtgeld en ww; gelijktrekken of toch niet?
Volgende: Het dode spoor van Wordpress 12-'15 Het dode spoor van Wordpress

Reacties


Door Tweakers user Snuffel, donderdag 30 november 2017 15:22

Alu hoedje uit de kast gehaald en opgezet?

Door Tweakers user StephanVierkant, donderdag 30 november 2017 15:25

Snuffel schreef op donderdag 30 november 2017 @ 15:22:
Alu hoedje uit de kast gehaald en opgezet?
Nee hoor, dat valt wel mee. Zie ook de laatste alinea, of was je toen al gestopt met lezen?

Door Tweakers user Qwerty-273, donderdag 30 november 2017 19:11

En wat zei de Samsung website?

http://www.samsung.com/nl/support/model/UE32H5500AWXXN
http://www.samsung.com/nl/support/model/UE32H5500AWXXH

Versie 2880.2 lijkt te komen van 2017.08.16. Wellicht staat er in het bestand van 800MB ook nog wel info over wat er nou veranderd is ;) Of niet natuurlijk als er alleen maar een image inzit.

Of wellicht is er op de support forums nog iets terug te vinden over veranderingen of over crashes:
https://eu.community.samsung.com/t5/TV-Audio/bd-p/nl-tv

Door Tweakers user Edwin88, donderdag 30 november 2017 22:57

Je kan bij Samsung ook firmware updates handmatig downloaden en via usb installeren. Deze lopen vaak een beetje voor op de gepushte firmware.

Zo updaten wij ook vaak onze Samsung TV's en dat werkt prima. Meestal loop je dan 2-3 weken voor voordat de TV zelf aangeeft te updaten.

Wellicht zijn deze alleen te krijgen als developer account, maar die kan je dan aanmaken.

Door Tweakers user Richh, vrijdag 1 december 2017 09:50

Laat me raden, je update je Windows en je smartphone OS ook niet? Denk je nou echt dat dat 'veiliger' is?

Over het algemeen zitten die updates juist vol met beveiligingspatches.

Door Tweakers user S0epkip, vrijdag 1 december 2017 10:23

Richh schreef op vrijdag 1 december 2017 @ 09:50:
Laat me raden, je update je Windows en je smartphone OS ook niet? Denk je nou echt dat dat 'veiliger' is?

Over het algemeen zitten die updates juist vol met beveiligingspatches.
Welke beveiligingspatch heb ik nodig voor mijn televisie die niet aan het net hang?

Door Tweakers user StephanVierkant, vrijdag 1 december 2017 10:34

Ik update mijn software van telefoon, tablet, laptop, NAS, etc. zeer regelmatig. Maar ik check ook vaak wát er precies wordt geüpdate. En al helemaal als blijkt dat een fabrikant zeer recent honderden toestellen onbruikbaar heeft gemaakt.

Door Tweakers user Marcva, vrijdag 1 december 2017 11:05

Ik voelde nooit eerder de behoefte, want waarom zou je als je ook een Chromecast en een digitale ontvanger hebt?
Daarom heb ik een 49" monitor gekocht als TV :)
Kans op bricken en meeluisteren, of -kijken is ook wat kleiner. Vermoed ook dat hij duurzamer is, omdat het OS en de apps op een TV maar een jaar of 2-3 ondersteund worden. Daarna loop je m.i. wel veiligheidsrisico's en is het de vraag hoe soepel de UI dan nog is. Ik hoop dat het scherm wel wat langer meegaat dan 2-3 jaar.

Door Tweakers user Stoelpoot, vrijdag 1 december 2017 12:08

Richh schreef op vrijdag 1 december 2017 @ 09:50:
Laat me raden, je update je Windows en je smartphone OS ook niet? Denk je nou echt dat dat 'veiliger' is?
Je bedoelt de cumulatieve beveiligingsupdate van windows die de bugs oplost die je op de volgende pagina kan terugvinden? De Fall Update waar de features al maanden van bekend zijn? Of de android security-update waar ook een lijstje van is wat er wordt opgelost?

Het verschil met al deze updates is dat je weet waar ze vandaan komen. Als Samsung dat niet duidelijk aangeeft, zou ik ook gaan twijfelen.

Door Tweakers user bladebla, vrijdag 1 december 2017 19:09

Ah, release notes gevonden: :P
  • "Several internal bug fixes and optimizations"
Is ook zo'n trend tegenwoordig...

Door Tweakers user macnerd, vrijdag 1 december 2017 23:20

S0epkip schreef op vrijdag 1 december 2017 @ 10:23:
[...]


Welke beveiligingspatch heb ik nodig voor mijn televisie die niet aan het net hang?
Kweenie, maar hij werd juist wel aan het net gehangen en daarna kwam de update...

Door Tweakers user Damic, zaterdag 2 december 2017 03:11

Wat is dat daar voor een beleid :o

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 2 december 2017 12:08

Marcva schreef op vrijdag 1 december 2017 @ 11:05:
Ik voelde nooit eerder de behoefte, want waarom zou je als je ook een Chromecast en een digitale ontvanger hebt?
Daarom heb ik een 49" monitor gekocht als TV :)
Kans op bricken en meeluisteren, of -kijken is ook wat kleiner. Vermoed ook dat hij duurzamer is, omdat het OS en de apps op een TV maar een jaar of 2-3 ondersteund worden. Daarna loop je m.i. wel veiligheidsrisico's en is het de vraag hoe soepel de UI dan nog is. Ik hoop dat het scherm wel wat langer meegaat dan 2-3 jaar.
daar heb ik ook naar gekeken, het probleem vooralsnog lijkt dat er niet zo bijster veel te krijgen is op dat gebied. vooral als je passive 3D wel leuk zou vinden, met een budget tot +/-
1k. Bovendien, moet je zoiets toch aansturen, dus ga je dat met zo'n Ziggo kastje doen, of dou je tv er helemaal uit, en probeer je een of ander Netflix abomenent, samen met pathé thuis, of wellicht NLziet (waar helaas nog geen Kodi-plugin voor bestaat. ik denk dat verwisselbare 'kastjes' een prachtidee zou kunnen zijn, mits er dan ook een goed kastje voor komt. met software die werkt en up-to-date is.

Door Tweakers user jurroen, zaterdag 2 december 2017 15:38

Helemaal mee eens. Propere releasenotes/changelog zou eigenlijk verplicht moeten zijn, zeker gezien de recente fuckups van Samsung. Volgens mij was het vorig jaar, hadden ze ook een mooie: update server was stuk, TV's met een verbinding met internet konden daar niet bij en dat veroorzaakte een bootloop. De (tijdelijke) oplossing was om te zorgen dat de TV geen toegang tot internet had, dan bleef de bootloop uit ;-)

Door Tweakers user michaelvink, maandag 4 december 2017 09:02

Sja, Smart-TV's... :/

Als je mazzel hebt, krijg je een jaar updates, HEEL veel mazzel twee en in een enkel uitzonderlijk geval nog drie, maar wie de hel koopt er nou iedere twee jaar een nieuwe TV? Waarschijnlijk ben ik ouderwets omdat ik vind dat een TV toch wel een jaar of tien mee moet kunnen (en dat is naar mijn mening nog aan de lage kant!). Daarbij, er zijn ZOVEEL opties beschikbaar om je TV 'smart' te maken, die vaak goedkoper zijn en vele malen beter worden ondersteund, dat het voor de meeste mensen domweg geen enkele meerwaarde heeft.

Maak gewoon een goed scherm en laat softwareondersteuning gewoon over aan partijen die daar goed in zijn. Vooral Samsung laat al een paar jaar pijnlijk duidelijk blijken dat ze weinig kaas hebben gegeten van software, helaas...

Door Tweakers user StephanVierkant, maandag 4 december 2017 09:18

Helemaal eens. Schoenmaker, blijft bij je leest.

Hetzelfde geldt overigens ook voor printers, auto's (ingebouwde navigatiesystemen of telefoonbesturing, ooit goede gezien?) en andere vele andere soorten apparaten waarbij de software niet het primaire product is (althans, volgens de fabrikant).

Reageren is niet meer mogelijk