Sorry Knab, je maakte de verwachting niet waar

Door StephanVierkant op donderdag 20 september 2018 11:04 - Reacties (26)
Categorie: -, Views: 7.602

Enkele jaren geleden werd ik klant bij Knab. Een bank die het anders zou doen. Geen filialen, maar alles online. Clicks, geen bricks. Dat was te merken. De online omgeving (zowel de website als de Android-app) werkten echt lekker. Zeker toen de Rabobank een nieuwe steeds crashende app lanceerde waarin je niet in transacties kon zoeken, geen betaalverzoeken kon versturen, maar wel een avatar kon instellen ('de app draait letterlijk en figuurlijk om jou'), wist ik het zeker: van de traditionele banken moet ik het als nerd niet hebben.

Een paar jaar later ziet de bankwereld er een stuk anders uit. Ik betaal nu contactloos met m'n telefoon en check m'n saldo op m'n smartwatch. Maar niet bij Knab, maar bij ING. De bank heeft gigantische stappen gemaakt en was al vrij snel Knab voorbij.

Onlangs ben ik geskimmed op een Indonesisch eiland. Mijn ING-rekening werd geblokkeerd door de afdeling fraudedetectie en ik had na een belletje m'n geld binnen enkele minuten (!) terug. De rekening van mijn vrouw werd door ABN geblokkeerd en haar pasje werd ingeslikt. En bij Knab? Er gebeurde niets. De zaak is op mijn verzoek doorgestuurd naar de fraude-afdeling en dat kan wel een paar weken duren. Ik kan m'n pas overigens niet op 'alleen NL' of 'alleen Europa' zetten. De pas werkt standaard in de hele wereld en Knab beloofde dat de algoritmes om fraude te herkennen en te voorkomen zo'n klantonvriendelijke blokkade niet nodig zou zijn. Wel dus.

Bovendien waren ze telefonisch niet bereikbaar. Ze hadden een foutieve mail naar alle klanten gestuurd en werden platgebeld. Foutje moet kunnen, maar het was niet de eerste keer:
Knab rectificatie

Sorry Knab, ik had hogere verwachtingen bij een bank zonder kantoren.

Volgende: Je kunt wťl een beetje zwanger zijn. 28-05 Je kunt wťl een beetje zwanger zijn.

Reacties


Door Tweakers user Moosjes, donderdag 20 september 2018 11:19

Die mail die ze afgelopen week hebben gestuurd was niet alleen naar klanten, ook naar oud klanten (reeds 1.5 jaar geleden rekening opgezegd).

Door Tweakers user Remz, donderdag 20 september 2018 11:36

Elke bank maakt fouten. Zo ben ik onlangs juist overgestapt van ING naar Knab. Waarom? Omdat het ING 3 weken duurde om een extra bankrekening voor mijn vriendin te openen. Fout op fout werd gemaakt. Account wat niet gekoppeld was aan de bankrekening. "Ja, dat duurt een paar dagen". Uiteindelijk met veel moeite pas na 3 weken kunnen oplossen. Pasje binnen, ohja, die random pincode ligt bij de ReadShop, welke alleen open is van 9 tot 5.

ING heeft het toen echt bij ons verknald. Een excuus kon er niet eens vanaf. En bij de zoveelste renteverlaging was het klaar. Overstap naar Knab was zeer eenvoudig en ik zit daar nu goed.

De voordelen van Knab:
- Push notificaties bij betalingen (ING loopt hier zwaar in achter)
- Overschrijven tussen eigen rekeningen/spaar rekeningen zonder dit te moeten bevestigen met een TAN code o.i.d.
- Onbeperkt rekeningen openen.

Nadelen van Knab:
- Slechte creditcard service (via Qander)
- Geen widget/smartwatch app
- Random reader, alhoewel ik deze in de afgelopen 3 maanden maar 2 keer nodig had.

Door Tweakers user BugBoy, donderdag 20 september 2018 11:53

Ik ben redelijk tevreden over KNAB, maar dat is vooral door de prijsstelling. De ontwikkeling lijkt er inderdaad wel helemaal uit. Contactloos betalen via de mobiel (Samsung S8) kan inderdaad niet, maar bij de Rabobank werkt het ook zo dramatisch dat mijn vaste restaurant al begint te zuchten als ik de telefoon pak. Dat mis ik dus niet zo. Betalingen bevestigen via de telefoon (ipv random-reader) vind ik echt wel een plus.

Voor een "vooruitstrevende" bank had ik ook graag een API gezien waar ik zelf mee kon integreren. Het lijkt er op dat Bunq de nieuwe hippe bank is en dat KNAB onderhand ook gewoon mainstream wordt en op termijn wellicht zelfs echt gaat achterlopen...

Door Tweakers user EJlol, donderdag 20 september 2018 11:55

- Overschrijven tussen eigen rekeningen/spaar rekeningen zonder dit te moeten bevestigen met een TAN code o.i.d.
- Onbeperkt rekeningen openen.
ING is hier wel mee bezig. Je kan nu geld van/naar spaarrekeningen boeken zonder TAN. Daarnaast kan je ook onbeperkt spaarrekeningen openen. Tussen verschillende eigen rekeningen moet je dacht ik (nog?) wel TAN codes invullen. Verder heb ik geen idee hoe het zit met onbeperkt betaalrekeningen aanmaken.

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 20 september 2018 14:07

EJlol schreef op donderdag 20 september 2018 @ 11:55:
[...]

ING is hier wel mee bezig. Je kan nu geld van/naar spaarrekeningen boeken zonder TAN. Daarnaast kan je ook onbeperkt spaarrekeningen openen. Tussen verschillende eigen rekeningen moet je dacht ik (nog?) wel TAN codes invullen. Verder heb ik geen idee hoe het zit met onbeperkt betaalrekeningen aanmaken.
TAN codes? Is het nog 2015?
Je kunt toch alles via de app regelen? Dan heb je puur nog een vijfcijferige pincode of vingerafdruk nodig. TAN codes heb ik al tig jaar niet meer gezien.

Laatst nog alles van Centraal Beheer naar Leaseplan overgezet met de ING rekening als tussenstap. Geen enkele TAN code gezien.

Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 20 september 2018 14:49

BugBoy schreef op donderdag 20 september 2018 @ 11:53:
Ik ben redelijk tevreden over KNAB, maar dat is vooral door de prijsstelling.
Ik heb mij niet helemaal verdiept in alle voorwaarden en ins en outs van de rekeningen van Knab, maar volgens hun site kost een rekening 60 euro per jaar. Een oranjepakket van ING kost 1,55 euro per maand. Wat is er dan zo speciaal aan Knab dat die prijsstelling interessant is? Waarom is hun prijsstelling interessant? In mijn geval lijkt Knab mij vooral erg duur in verhouding met ING.

Edit:
Ik zie nu trouwens wel in, nu ik wat beter kijk, dat er wel situaties zijn waarin Knab interessant kan zijn en dat is als je van meerdere diensten gebruik maakt die bij Knab inbegrepen zijn, zoals een gratis gezamenlijke rekening als je allebei een Knab rekening hebt en een credit card. Puur voor een rekening zijn ze wel duur. Leuk dat er zoveel inbegrepen is, maar als je daar dus geen gebruik van maakt heb je geen keuze het niet af te nemen. Bij ING is het juist heel goedkoop, maar bij alles wat je meer wilt moet je extra betalen. Het is dus een afweging en een rekensommetje.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 september 2018 14:54]


Door Tweakers user kipusoep, donderdag 20 september 2018 15:59

Wilde laatste contant geld storten op m'n KNAB rekening. Dat is dus een no-go...
Moest uiteindelijk hulp inschakelen van iemand met een rabobank rekening, zodat die voor mij het geld kon storten en het dan naar mij over maakt :/
Ook nog eens de enige bank die geen IDIN ondersteunt, ook zoiets geks :?

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 september 2018 15:59]


Door Tweakers user Steffannnn, donderdag 20 september 2018 21:08

Zit zelf ook bij Knab, de gratis Credit Card was handig, helaas las ik later pas alle geweldige verhalen over hun creditcardprovider: Quander. ( https://community.knab.nl...ia-qander-363/index1.html). Vooral de automatische BKR-registratie is leuk, ook als je het volle bedrag maandelijks terugbetaalt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 20 september 2018 21:08]


Door Tweakers user jvalks, vrijdag 21 september 2018 07:32

Remz schreef op donderdag 20 september 2018 @ 11:36:
Nadelen van Knab:
- Random reader, alhoewel ik deze in de afgelopen 3 maanden maar 2 keer nodig had.
Ik heb de random reader zelden nodig, zeker nu KNAB al geruime tijd een uitstekende banking app heeft waarmee ik de betaal bevestiging kan uitvoeren of via een barcode te scannen. Wat dat bereft ligt bijv. de Rabobank weer ver achter met hun idiote Raboscanner. Elke keer weer dat kreng zoeken om een betaling uit te voeren..

Door Tweakers user jvdmeer, vrijdag 21 september 2018 08:31

Luuk1983 schreef op donderdag 20 september 2018 @ 14:49:
[...]

Ik heb mij niet helemaal verdiept in alle voorwaarden en ins en outs van de rekeningen van Knab, maar volgens hun site kost een rekening 60 euro per jaar. Een oranjepakket van ING kost 1,55 euro per maand. Wat is er dan zo speciaal aan Knab dat die prijsstelling interessant is? Waarom is hun prijsstelling interessant? In mijn geval lijkt Knab mij vooral erg duur in verhouding met ING.
KNAB bood in het verleden ook gratis rekeningen. Die heb ik zelf ook. Enige nadeel is dat je er niet mee mag pinnen. Voor de rest mag je er alles mee. Je kreeg destijds ook nog rente over je saldo. (Nu nog steeds volgens mij, maar de rente is gedaald tot 0,00001% ofzo)

Dus ik hanteer een KNAB-rekening voor alle betaling die ik vanuit huis regel, en N26 (ook al gratis, maar ondersteunt geen iDeal.) voor alle pinbetalingen. Betaal ik dus helemaal niets voor de bank.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 september 2018 08:31]


Door Tweakers user sebasmeer, vrijdag 21 september 2018 08:33

Het was een foutje van Knab. Dat soort dingen kunnen gebeuren.

Ik heb meer dan tevreden met mijn KNAB en/of rekening die ik jaren geleden geopend heb. Gebruik het enkel als online spaarrekening (KNAB heeft de hoogste spaarrente zonder gebruik te hoeven maken van deposito, al is dat ondertussen ook bijna 0) en dat allemaal gratis }:O

Jammer dat ze die abbonnementsvorm niet meer hebben. Maar zolang het voor mij niet wijzigd hou ik die rekening daar.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 september 2018 08:34]


Door Tweakers user mmniet, vrijdag 21 september 2018 09:32

Ik ben ook weggegaan deze week (gister opgezegd) bij de ING, maar juist naar de ASN gegaan, zo heeft iedereen zijn voorkeur. Ik vind het beleid voor een betere wereld van ASN goed. Ze zijn daarnaast goedkoop, app werkt goed en alles was binnen een week geregeld.

Voor mij geen ING om de volgende redenen:
- veel negatief in het nieuws (witwassen, bonussen)
- veel storingen
- steeds maar sterk dalende rentes, ookal gaan de rentes overal weer omhoog voor hypotheek en dergelijke
- Steeds duurder worden van het betaalpakket
- Rentepuntenwinkel voor de voordelen? Dingen zijn daar vaak zo duur dat je beter gewoon kunt googlen en ergens anders kunt kopen. Die 10 euro korting op de pretpark is ook gewoon te googlen. En 50 euro korting op de adviesprijs geeft elke webwinkel.

Wat ik wel fijn vond aan de ING:
- App werkt goed, maar ja, dat is in vergelijking met de ASN geen voordeur, want daar werkt die ook goed
- Geen random reader of ander typich apparaat. Maar dat kan je ook als nadeel zien.

Door Tweakers user Drardollan, vrijdag 21 september 2018 09:35

sebasmeer schreef op vrijdag 21 september 2018 @ 08:33:
Ik heb meer dan tevreden met mijn KNAB en/of rekening die ik jaren geleden geopend heb. Gebruik het enkel als online spaarrekening (KNAB heeft de hoogste spaarrente zonder gebruik te hoeven maken van deposito, al is dat ondertussen ook bijna 0) en dat allemaal gratis }:O
KNAB heeft helemaal niet de hoogste spaarrente zonder deposito. Daarvoor kan je beter naar LeasePlanBank (0,35%)

Niet dat dat veel is overigens :D

[Reactie gewijzigd op vrijdag 21 september 2018 09:43]


Door Tweakers user Drardollan, vrijdag 21 september 2018 09:44

Zelf welgeteld 1 uur bij KNAB gezeten. Ze beloofden mij goedkoper te zijn dan 2 normale rekeningen en 1 en/of rekening bij de Rabobank. Dat kon allemaal onder 1 account van 5 euro per maand, klonk goed.

Puntje bij paaltje had ik 3 accounts van § 5 nodig 8)7 Direct weer opgezegd dus.

Ik mis wat dat betreft de DSB nog elke dag, die waren wel flexibel en goedkoop.

Door Terror, vrijdag 21 september 2018 10:03

Sowieso vind ik KNAB echt een bout-bank.. gatverdamme dat volk daar jonge..

Door Tweakers user Zebby, vrijdag 21 september 2018 10:45

kipusoep schreef op donderdag 20 september 2018 @ 15:59:
Ook nog eens de enige bank die geen IDIN ondersteunt, ook zoiets geks :?
Niet helemaal, dit is ontwikkeld i.c.m. Equens(Worldline) en is echt iets "van de grote banken". Ze beweren hoge identificatie normen te kunnen leveren, terwijl je zeker als nieuwe klant bij de banken jezelf nooit face2face hebt hoeven te identificeren. Ik verwacht dat een KNAB eerder zou aansluiten bij een open standaard dan dat ze zich aansluiten bij iDIN.

Ik zit zelf al jaren naar tevredenheid bij ING. Ze hebben fors geÔnvesteerd in hun IT en tot nu toe weinig problemen mee gehad. Zit ook bij ASN, dat werkt ook prima, maar is toch allemaal wat ouder.

Dat de ING in de spotlight komt voor wat shady zaken is terecht, maar laten niet doen alsof dat geen breed probleem is in de financiŽle wereld.

Door Tweakers user battler, zaterdag 22 september 2018 09:48

Kijk anders naar ABN, push notificaties, contactloos betalen, overmaken zonder reader, al 30 jaar klant..

Door Tweakers user enermax, zondag 23 september 2018 10:23

Ik moet eerlijk zeggen dat de rente van knab niet meer zo aantrekkelijk is. Voordelen:
* 0.29% rente levert bij 11.000euro, 30 euro op. Dan moet je nog 30 bijlappen.
* Creditcard is gratis
* Ik heb knab eigenlijk alleen nog voor de crowdfunding projecten. Vanaf 100 euro kun je 6.5-8.5% rente leningen afsluiten. Maar ik zou er niet teveel geld in stoppen want niet alle leningen zullen worden terug betaald. En Knab snoept er 0.95% rente vanaf. More crowdfunding cijfers
* een bankpas

Edit:
Ik heb net gedowngrade naar de gratis variant. Geen bankpas, geen creditcard maar wel crowdfunding projecten en 0.29% rente op spaargeld. }>

[Reactie gewijzigd op zondag 23 september 2018 10:57]


Door Tweakers user Gamebuster, zondag 23 september 2018 12:30

Dergelijke ervaringen had ik ook met Bunq. Werkt allemaal lekker digitaal, tot het niet meer werkt.

Door Tweakers user Frozen, zondag 23 september 2018 12:32

battler schreef op zaterdag 22 september 2018 @ 09:48:
Kijk anders naar ABN, push notificaties, contactloos betalen, overmaken zonder reader, al 30 jaar klant..
Overmaken zonder reader? 9 van de 10 keer vraagt hij alsnog mijn reader hoor!

Door Tweakers user WEBGAMING, zondag 23 september 2018 18:04

Foutje

[Reactie gewijzigd op zondag 23 september 2018 18:04]


Door Tweakers user Luuk1983, maandag 24 september 2018 08:57

battler schreef op zaterdag 22 september 2018 @ 09:48:
Kijk anders naar ABN, push notificaties, contactloos betalen, overmaken zonder reader, al 30 jaar klant..
Ik heb me helemaal rot gelachen om die reclame van ABN recent. Zo'n reclame voor hun mobiele app en dan helemaal trots vertellen dat je 'geld kan overmaken zonder gebruik te maken van de random reader', alsof dat helemaal nieuw en geweldig is. Eerste wat ik dacht: nou wat geweldig, dat kan bij ING echt al jaren. En daarvoor had je de TAN-codes zodat je ook niet zo'n schijt random reader nodig had. Nee ABN, goed dat jullie het aanpakken, maar ING loopt wat dat betreft echt mijlen voor op jullie (en is ook niet eens een hele berg goedkoper).

Door Tweakers user StrongArmLance, dinsdag 25 september 2018 11:31

ASN bank misschien een idee? Duurzaam etc.

Door Tweakers user mihan, woensdag 26 september 2018 13:00

We zijn in Nederland ook eigenlijk best verwend met de banken. Bijvoorbeeld met elk pasje kan je bij elke bankautomaat kosteloos pinnen. Dat is in Duitsland (en de meeste andere landen denk ik zo) wel anders. De stimulans om het anders (beter) te doen dan wat er al is, is wat minder in Nederland.

Ik woon nu in Duitsland en heb hier gekozen voor N26, een bank die alles online doet, 0 euro kosten heeft en (voor mij toendertijd het belangrijkste) binnen dag een rekening voor me kon openen. Dat is echt ongehoord bij de andere banken. Overigens loopt Duitsland ook best achter met betalingen, veelal wordt nog contant geld verwacht.

Omdat de focus op online ligt is de app vele malen beter dan de ING app (die ik ook nog steeds gebruik). Ik weet niet of KNAB vergelijkbaar is, maar hopelijk breidt N26 zich ook uit naar NL tegen de tijd dat ik terugkom.

Door Tweakers user selena81, vrijdag 28 september 2018 01:41

Ik vond de reclame van Knab toen ze begonnen wel leuk. Ze presenteerden zich als onafhankelijk (wat achteraf gezien totaal ongeloofwaardig is: het kost een fortuin om een bank op te zetten).
Toen ik erachter kwam dat ze gewoon Aegon zijn hoefde het van mij niet meer: ooit een rekening gehad en ik werd doodgegooid met wordt-snel-rijk spam.

Ze weten bij Aegon ook echt niet wat ze willen: op de ene sollicitatie-bijeenkomst was het 'bij ons geen snelle jongens met dikke leasewagens maar gewoon een degelijk bedrijf' en dan op een andere bijeenkomst juist lopen opscheppen.

@mihan
Nederlanders klagen graag. Maar als je dan buitenlanders hoort over hun banken (slechte service en hartstikke duur) kun je echt alleen maar concluderen dat we het hier hartstikke goed hebben.
In veel delen vd wereld is er nog steeds behoefte aan een 'postbank' waar armelui een goedkope simpele rekening kunnen afsluiten. Ook omdat electronische betaling corruptie tegengaat (niet meer een extra bankbiljet op de stapel voor de ambtenaar)

@enermax
Je moet zelf weten wat je met je geld doet. Maar ik geloof totaal niet in dat soort crowdfunding: zijn volgens mij bijna alleen maar mensen die (terecht!) zijn afgewezen voor een normale bank-lening.

Door Tweakers user Hkuit, vrijdag 28 september 2018 13:14

mmniet schreef op vrijdag 21 september 2018 @ 09:32:
Ik ben ook weggegaan deze week (gister opgezegd) bij de ING, maar juist naar de ASN gegaan, zo heeft iedereen zijn voorkeur. Ik vind het beleid voor een betere wereld van ASN goed. Ze zijn daarnaast goedkoop, app werkt goed en alles was binnen een week geregeld.
Ik ben al jaren geleden bij ASN begonnen en heb sinds een paar jaar al m'n rekeningen daar. Waarom? Omdat inderdaad hun duurzaamheidsbeleid me aanspreekt en omdat de rest me niet tegen valt (website, app, enz.).
Ik vind dat je als consument juist ook op dit gebied keuzes moet maken, door een bank als ASN of Triodos te steunen bevorder je een positieve ontwikkeling in de financiŽle wereld.

Techniek is leuk, maar er is meer, toch?

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)