De gemist kans van Google: de stilstand van Talk

Door StephanVierkant op dinsdag 17 juli 2012 19:38 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 6.895

De introductie van Google Buzz in februari 2010 werd gekenmerkt door een slechte start. De integratie in Gmail was volgens veel gebruikers te opdringerig en privacywaakhonden buitelden over elkaar heen om afstand te nemen van de dienst. Buzz kwam nooit van de grond en is alweer ter ziele. De herkansing kwam in de vorm van Google+. Een ‘Facebook-killer’ is het (nog) niet, maar de potentie is er wat mij betreft wel, bijvoorbeeld door de mogelijkheden van Picasa (Foto’s) en Maps/Places (‘Lokaal’). De integratie met Android en de kwaliteit van de app stemmen ook tot vreugde. Hangout, dat er min of meer onderdeel van is, wint momenteel flink terrein van bijvoorbeeld Skype. De webinterface verdient nog wel wat aandacht: het werkt nog niet erg intuïtief in is minder aantrekkelijk dan Facebook.

Toch laat Google een grote kans liggen: de instant messaging-markt. Mensen die instant messaging via mobiele telefoons (pingen, Whatsapp, etc.) kenmerken als SMS-alternatief, onderschatten de mogelijkheden ervan. Het versturen van foto’s, filmpjes, locaties en het voeren van groepsgesprekken: het is voor iedereen eenvoudig toegankelijk.

Huidige markt
Momenteel is Whatsapp duidelijk marktleider. Zelfs van mensen waarvan ik vermoedde dat SMS’en een lastige opgave zou zijn, krijg ik nu vakantiefoto’s via Whatsapp in plaats van een ansichtkaart. Het gebruiksgemak ervan is erg groot en de ‘user interface’ is erg vriendelijk. Het grote nadeel is echter dat het werkt op basis van een mobiele nummer en dus niet is te gebruiken op je PC, Mac, tablet, vanuit de browser, etc.

Alternatieven zijn er, bijvoorbeeld in de vorm van eBuddy XMS. Windows Phone 8 krijgt standaard ondersteuning voor Joyn en ook andere telefoonfabrikanten leveren apps waarmee berichten kunnen worden gestuurd, bijvoorbeeld welbekende iMessage van Apple en het pingen van Blackberry.

Een ander mogelijk alternatief is Facebook Chat. Dat werkt wel vanuit de browser en in theorie werkt het ook op mobiele telefoons. Qua gebruiksgemak valt er nog wat te winnen: Whatsapp wint het op dit punt met gemak. Nu Facebook en Skype meer met elkaar samenwerken, biedt dat veel kansen voor beide partijen. Skype is gekocht door Microsoft (kent iemand MSN/Live Messenger nog?) en het is een kwestie van tijd dat Skype en Office meer met elkaar integreren en alle munitie is welkom in de strijd tussen Google Docs en Office 365.

Waar blijft Google?
Google lijkt zich ondertussen niet bezig te houden met deze markt. Met Google Talk en de Google+ Messenger doet het een aardige poging, maar niet meer dan dat. Eerstgenoemde verkeert nog steeds in Bèta-fase en de ontwikkeling ervan ligt ogenschijnlijk al lang stil. De Windows-client (laatste versie is uit januari 2007!) is grafisch om te janken en iOS-gebruikers moeten het helemaal zonder doen. Google+ Messenger (grotendeels dezelfde functionaliteiten als Talk) kun je nauwelijks een verbetering noemen.

Extra functionaliteiten zoals groepsgesprekken en het versturen van bestanden zijn zeer beperkt. Ook is de integratie met andere Google-diensten is nauwelijks aanwezig. Bij het ontvangen van Facebook-berichten op mijn Android-toestel zie ik bijvoorbeeld een foto van de contactpersoon, maar bij Talk niet. Bij het versturen van YouTube-linkjes verschijnt op de Windows-client geen voorbeeldafbeelding, terwijl dat op menig website/mobiele app inmiddels gemeengoed is. Ook integratie van Google Maps ontbreekt (in Whatsapp zo mooi gedaan). Met een integratie binnen Google Docs of Google Apps kan het zelfs een alternatief zijn voor Jabber op de zakelijke markt.

Het is voor mij onbegrijpelijk dat Google het zo laat versloffen. Google heeft volgens mij de beste papieren voor hét Whatsapp-alternatief maar lijkt geen moeite te doen die plek verzilveren. Google laat daarmee een enorme kans liggen. Indien Google erin slaagt van Talk/Google+ Messenger een populaire, gebruikersvriendelijke en veelzijdige applicatie (uiteraard multi-platform, dus ook iOS!) te maken, biedt dat prachtige kansen voor andere diensten zoals Google+, YouTube, Maps, Docs, etc. Dat kan een gevoelige slag zijn voor Whatsapp en -nog veel belangrijker voor Google- voor Facebook en Skype (en daarmee de grootste concurrent Microsoft).

Update
Toegevoegd dat laatste versie uit 2007 komt. Ja inderdaad: 2007. Verder toegevoegd dat iOS-ondersteuning ontbreekt. AndroidWorld schreef hier een jaar geleden ook al over. Er waren toen al geruchten dat er een Whatsapp-alternatief kwam.

Kleine rectificatie: de Windows-client is wel in het Nederlands.

Volgende: Waarom Whatsapp-afhakers naïef zijn 02-'14 Waarom Whatsapp-afhakers naïef zijn
Volgende: Hoe betrouwbaar is Wikipedia? 07-'12 Hoe betrouwbaar is Wikipedia?

Reacties


Door Tweakers user fotografie999, dinsdag 17 juli 2012 19:55

Ik ben het volledig met je eens. Het grote probleem denk ik is..... Iedereen heeft een telefoon waardoor de meeste ook kunnen wappen(*zie mij is populair doen) maar Google talk mist dus de enorme gebruikersbase. Google heeft veel gebruikers maar als die net als Google+ het nauwelijks gebruiken dan wordt het ook niet groot.

Door Tweakers user StephanVierkant, dinsdag 17 juli 2012 19:58

fotografie999 schreef op dinsdag 17 juli 2012 @ 19:55:
Ik ben het volledig met je eens. Het grote probleem denk ik is..... Iedereen heeft een telefoon waardoor de meeste ook kunnen wappen(*zie mij is eens populair doen) maar Google talk mist dus de enorme gebruikersbase. Google heeft veel gebruikers maar als die net als Google+ het nauwelijks gebruiken dan wordt het ook niet groot.
Talk mist enorme gebruikersbase? Ik ken bijna niemand zonder Google Account: YouTube, Gmail, Calender, Docs, Google+, Picasa, Android (Play Store), Chrome Sync, Maps/Latitude, etc.

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, dinsdag 17 juli 2012 20:52

Een ander mogelijk alternatief is Facebook Chat. Dat werkt wel vanuit de browser en in theorie werkt het ook op mobiele telefoons.
Het is geinteregreerd in WP7 en werkt heel prima. MSN ook overigens. Je ziet eigenlijk geen verschil tussen gewoon SMS'en of FB chat/MSN.

Door Tweakers user StephanVierkant, dinsdag 17 juli 2012 21:19

EvilWhiteDragon schreef op dinsdag 17 juli 2012 @ 20:52:
[...]

Het is geinteregreerd in WP7 en werkt heel prima. MSN ook overigens. Je ziet eigenlijk geen verschil tussen gewoon SMS'en of FB chat/MSN.
Dat is wel anders op Android (en volgens mij ook iOS). Ik hoor iedereen om mij heen klagen over de onbetrouwbaarheid en traagheid van de Facebook-app.

Door Tweakers user fotografie999, dinsdag 17 juli 2012 21:39

Stephan4kant schreef op dinsdag 17 juli 2012 @ 19:58:
[...]
Talk mist enorme gebruikersbase? Ik ken bijna niemand zonder Google Account: YouTube, Gmail, Calender, Docs, Google+, Picasa, Android (Play Store), Chrome Sync, Maps/Latitude, etc.
En die gebruiken allemaal Google Talk?

Door Tweakers user StephanVierkant, dinsdag 17 juli 2012 21:42

fotografie999 schreef op dinsdag 17 juli 2012 @ 21:39:
[...]

En die gebruiken allemaal Google Talk?
Nee, maar dat is een kwestie van de applicatie (Windows, Chrome, Android, etc.) downloaden en in je browser (vanuit Google+ of Gmail) openen. Een extra registratie is dan dus niet meer nodig en alle contactpersonen van Gmail staan er dan al in. Bij nieuwe Gmail-accounts staat Talk volgens mij standaard aan in de webbrowser.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 juli 2012 21:44]


Door Tweakers user Noob_Saibot, woensdag 18 juli 2012 08:14

Stephan4kant schreef op dinsdag 17 juli 2012 @ 19:58:
[...]
Talk mist enorme gebruikersbase? Ik ken bijna niemand zonder Google Account: YouTube, Gmail, Calender, Docs, Google+, Picasa, Android (Play Store), Chrome Sync, Maps/Latitude, etc.
Sarcasm here is very strong...

Door Tweakers user MaffeMaarten, woensdag 18 juli 2012 08:55

Ik ben juist altijd enorme fan van google talk geweest omdat het een van de eerste was (in mijn beleefwereld) die het goed voor elkaar had om mid-conversation over te schakelen tussen je desktop, je laptop, en je telefoon.
Verder omdat de interface zo mooi clean is, het was echt een verademing vergeleken met windows messenger wat ik daarvoor gebruikte. (5 jaar terug?)

Kleine details als de smileys waarin je de echte karakters nog kan herkennen doen het ook erg goed bij mij.

Maar goed, ik zit ook regelmatig nog in IRC kanalen, dus ik zal wel niet echt de doelgroep zijn waar je een groot marktaandeel mee kunt winnen ;) .

Het probleem zit hem denk ik vooral in het feit dat de meeste uitbreidingen op talk te maken hebben met google voice de laatste tijd, en daar krijgen wij natuurlijk niks van mee hier in Europa.

Door Tweakers user Luuk1983, woensdag 18 juli 2012 08:56

kent iemand MSN/Live Messenger nog?
Present! Heb het nog elke dag aanstaan! Live Messenger is redelijk bloated geworden, maar veel kan je gelukkig uitzetten. Facebook vind ik zowel als gebruiker en als developer een lomp gedrocht dat zich nooit aan z'n eigen specificaties houd en niet super lekker of stabiel werkt. Daarbij worden bij Facebook chat de berichten die je typt als losse berichten opgeslagen bij je account. Daar zit ik niet op te wachten. Ook skype vind ik een verschrikkelijk slecht programma geworden. Dus wat dat betreft werkt Live messenger nog best aardig. Lync is de zakelijke variant en werkt ook prima.

Door Tweakers user StephanVierkant, woensdag 18 juli 2012 09:06

@MaffeMaarten: de naadloze overgang van telefoon naar laptop en andersom is voor mij inderdaad de reden geweest het vaak te gebruiken. Helaas lukt het enkele vrienden met een iPhone maar niet om Talk aan de praat te krijgen. Google vindt dat je dan naar de browser moet gaan (http://www.google.com/talk/about_whatsnew.html), maar dat is natuurlijk een oplossing van niks.

Uiteindelijk is het succes van Talk (of Google+ Messenger) voor een groot deel afhankelijk van het aantal gebruikers. Whatsapp is nu mijn standaard programma, alleen maar omdat bijna iedereen om mij heen het gebruikt. Primaire reden daarvoor is het gebruiksgemak. In de lay-out is het aansprekend genoeg, maar ook niet onbelangrijk is het gebrek aan functionaliteiten.

@Luuk1983: Ik ben inderdaad ooit gestopt met (toen nog) MSN omdat het programma te traag en te kinderachtig werd, met al die gekke smileys en vervelende statusberichten (waarbij MSN Plus! o.i.d. ook nog toevoegde dat je die kunt laten bewegen enzo). Skype gaat nu dezelfde kant op: elke nieuwe versie werkt weer een stukje trager en instabieler.

Door Tweakers user Aganim, woensdag 18 juli 2012 14:50

Hier op het werk gebruiken we Google Talk voor interne communicatie, IT'ers, dus als het even kan lopen we natuurlijk niet te veel. :P

Alleen jammer dat het niet draait in mijn virtuele bak (W7), wat dat betreft is er dus nog wel wat werk aan de winkel als Google hier mee verder zou willen gaan. Ik ben zelf om die reden al snel overgestapt naar Miranda IM.

Door Tweakers user Comgenie, woensdag 18 juli 2012 15:22

Zelf ook nog een dagelijkse gebruiker van Windows Live Messenger. De 'groups' feature is de laatste goede ding wat ze hebben toegevoegd. Ik gebruik nog wel de (oude) versie waar je nog een naam kan instellen enzo (Werkend te maken met Compatible Mode of reshack). En met Apatch heb ik de meeste onzin er uit kunnen halen. Maar ken genoeg mensen die er nog dagelijks gebruik van maken. Facebook chat lijkt in mijn omgeving totaal nog niet gebruikt te worden.

Google Talk gebruik ik ook al jaren (de normale, niet beta versie). Hij is beperkt en er zitten wel wat vervelende bugs in waarbij gtalk even overnieuw gestart moet worden. Maar verder niks te klagen. Liever dit dan geforceerde nieuwe versies met bloatware erin. Maar op zich wel een gemiste kans voor ze inderdaad dat ze er niet meer mee doen.

Door Tweakers user StephanVierkant, woensdag 18 juli 2012 15:41

Comgenie schreef op woensdag 18 juli 2012 @ 15:22:Google Talk gebruik ik ook al jaren (de normale, niet beta versie). Hij is beperkt en er zitten wel wat vervelende bugs in waarbij gtalk even overnieuw gestart moet worden. Maar verder niks te klagen. Liever dit dan geforceerde nieuwe versies met bloatware erin. Maar op zich wel een gemiste kans voor ze inderdaad dat ze er niet meer mee doen.
Wat bedoel je met de normale? De meest recente versie van de Windows-client is uit 2007 (!) en dat is een beta versie: meuk: Google Talk 1.0.0.104 beta

Door Tweakers user himlims_, woensdag 18 juli 2012 21:09

waarom wil jij nog meer van jouw gegevens aan google overdragen? ben zelf bezig met uitfaseren; geen mail; analytics blokkeren, etc. Google weet meer over jou dan onze eigen overheid :X

Door Tweakers user Comgenie, donderdag 19 juli 2012 15:50

Stephan4kant schreef op woensdag 18 juli 2012 @ 15:41:
[...]
Wat bedoel je met de normale? De meest recente versie van de Windows-client is uit 2007 (!) en dat is een beta versie: meuk: Google Talk 1.0.0.104 beta
Met de normale bedoel ik de bekende versie die je normaal kan downloaden.
Met beta versie bedoelde waarschijnlijk deze http://www.google.com/talk/labsedition/index.html, dat is een nog nieuwere client. Alhoewel hij volgens mij vroeger meer aanwezig als 'beta version' was. Nu heb ik vrij veel moeten zoeken om hem weer terug te vinden...

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 juli 2012 15:51]


Door Tweakers user StephanVierkant, donderdag 19 juli 2012 15:55

Comgenie schreef op donderdag 19 juli 2012 @ 15:50:
[...]

Met de normale bedoel ik de bekende versie die je normaal kan downloaden.
Met beta versie bedoelde waarschijnlijk deze http://www.google.com/talk/labsedition/index.html, dat is een nog nieuwere client. Alhoewel hij volgens mij vroeger meer aanwezig als 'beta version' was. Nu heb ik vrij veel moeten zoeken om hem weer terug te vinden...
http://www.diigo.com/item/t/1888169_129030515_7523467

Die Labs-versie kende ik niet eens. Wel humor: 'Requires: Windows XP/ Vista'.

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 juli 2012 16:14]


Door Tweakers user Brummetje, donderdag 19 juli 2012 21:38

De Android app is 1 van de eerste apps die de ICS standaard gebruikt dus die is echt geweldig qua design... En die is gewoon in het Nederlands (De oude versie ook trouwens). Dus hoe je daar bij komt ;). Ook staan er gewoon afbeeldingen bij talk op Android + Windows dus dat argument kun je ook wel weg vegen. Heb je het überhaupt ooit wel eens gebruikt ?

En dat jij de Windows cliënt niet mooi vind zegt niet dat het per definitie zo is. Ik vind hem lekker kaal en doet wat die moet doen. Niet meer niet minder :)

Al mijn vrienden, familie en kennissen gebruik het en het is 1 van de weinige apps die zowel op de PC als op de telefoon beschikbaar is :)

En ik weet niet hoe je er bij komt dat de Windows app niet Nederlands is maar die is bij mij toch echt wel Nederlands hoor :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 juli 2012 21:47]


Door Tweakers user Brummetje, donderdag 19 juli 2012 21:50

himlims_ schreef op woensdag 18 juli 2012 @ 21:09:
waarom wil jij nog meer van jouw gegevens aan google overdragen? ben zelf bezig met uitfaseren; geen mail; analytics blokkeren, etc. Google weet meer over jou dan onze eigen overheid :X
Haal het bij Google weg en geef het aan een ander ;)?

Door Tweakers user StephanVierkant, donderdag 19 juli 2012 21:59

Brummetje schreef op donderdag 19 juli 2012 @ 21:38:
De Android app is 1 van de eerste apps die de ICS standaard gebruikt dus die is echt geweldig qua design... En die is gewoon in het Nederlands (De oude versie ook trouwens). Dus hoe je daar bij komt ;). Ook staan er gewoon afbeeldingen bij talk op Android + Windows dus dat argument kun je ook wel weg vegen. Heb je het überhaupt ooit wel eens gebruikt ?
Ik bedoel niet de afbeeldingen in de app, maar in de notificatiebalk.
En dat jij de Windows cliënt niet mooi vind zegt niet dat het per definitie zo is. Ik vind hem lekker kaal en doet wat die moet doen. Niet meer niet minder :)
En wat moet 'ie volgens jou dan doen? Whatsapp biedt veel meer mogelijkheden en is bovendien voor het grote publiek een stuk fijner in gebruik. Dat Google Talk onder tweakers populairder is, mag geen verrassing zijn.

Zaken als groepsgesprekken en foto's versturen zijn toch niet teveel gevraagd?
Al mijn vrienden, familie en kennissen gebruik het en het is 1 van de weinige apps die zowel op de PC als op de telefoon beschikbaar is :)
Jij hebt geen vrienden met een iPhone? Het is inderdaad een van de weinige apps die op Android (!= telefoon) én pc werkt, maar "in het land der blinden, is de eenoog koning". ;-)
En ik weet niet hoe je er bij komt dat de Windows app niet Nederlands is maar die is bij mij toch echt wel Nederlands hoor :)
Excuus, dat is inderdaad wel zo. Het zit wel wat verstopt: als je naar www.google.com/talk gaat, staat rechtsboven heel klein een dropdown menu.

Door Tweakers user Brummetje, vrijdag 20 juli 2012 09:16

Stephan4kant schreef op donderdag 19 juli 2012 @ 21:59:
[...]

Ik bedoel niet de afbeeldingen in de app, maar in de notificatiebalk.
In de ICS talk staan de afbeeldingen wel degelijk in de notificatiebalk.

Door Tweakers user Comgenie, vrijdag 20 juli 2012 16:35

Ik geloof dat de nederlandse versie van de google talk applicatie alleen beperkter is. Zo kan je er bijvoorbeeld geen bestanden mee versturen of ontvangen.

Door Tweakers user StephanVierkant, vrijdag 20 juli 2012 16:48

Comgenie schreef op vrijdag 20 juli 2012 @ 16:35:
Ik geloof dat de nederlandse versie van de google talk applicatie alleen beperkter is. Zo kan je er bijvoorbeeld geen bestanden mee versturen of ontvangen.
Welke bedoel je? Er is een Android-, Chrome-, Windows- (BETA) en Windows- (Labs) client, en misschien mis ik er ook nog wel eentje. Het is verbazingwekkend hoe de gebruikservaring per platform verschilt: het is echt een lappendeken aan functionaliteiten.

Dat de functionaliteiten afhankelijk zijn van de gekozen taal lijkt me trouwens onwaarschijnlijk. Ik heb het in ieder geval niet kunnen vinden.

Door Tweakers user Comgenie, zaterdag 21 juli 2012 13:13

Stephan4kant schreef op vrijdag 20 juli 2012 @ 16:48:

Dat de functionaliteiten afhankelijk zijn van de gekozen taal lijkt me trouwens onwaarschijnlijk. Ik heb het in ieder geval niet kunnen vinden.
Onwaarschijnelijk, maar toch is het zo. In de Windows-BETA versie:

Engelse versie:
http://xkcd.nl/erS/s-7e7a0d3f1017/2012-7-21+13.11.png
Nederlandse versie:
http://xkcd.nl/erR/s-f3aa852e8912/2012-7-21+13.11.png

Beide een gesprek geopend met dezelfde persoon. Dit is echt al jaren zo, ondanks dat de site wel aangeeft dat bestanden sturen/ontvangen mogelijk is.

Door Tweakers user StephanVierkant, maandag 24 september 2012 11:49

Als ergens behoefte aan is, komt het vanzelf. Linksom, of rechtsom. Ben benieuwd of Whatsapp nu (extra?) snel met een web/PC/Mac-versie komt.


Reageren is niet meer mogelijk